Akik 50 éve érettségiztek

Április 18-án a gimnázium aulájában tartottuk meg a félszáz éve érettségizett, egykori első évfolyam diákjai a megemlékezést.1965-ben 3 osztály 99 diákja maturált elsőként az akkor még Állami Általános Gimnáziumnak nevezett intézményben. A három osztály végzett diákjai közül 44-en jöttek el a meghitt hangulatú rendezvényre, amelyen az egykori oktatók közül Molnár István, Harmath Gyula, Göndöcz István, Bakonyi Károly is résztvettek. Bántó Zsuzsanna a gimnázium igazgatónője, aki már a 30 éves találkozónkon is tiszteletét tette, pár mondatban szólt az iskola múltjáról, jelenéről és eredményeiről.

arany.jpg

Elsőként Rétháti Lászlóné /Makarész Rózsa Katalin/ a találkozó főszervezője és levezetője köszöntötte a megjelent tanárokat és diáktársakat. Miután felolvasta az elhunyt tanárok és évfolyamtársak nevét, egyperces néma felállással, gyertyát gyújtva emlékeztünk meg a 10 tanárról és 22 diáktársról, akik már nem lehettek közöttünk. Ezt követően közös fényképfelvételek készültek. Az egyetlen élő osztályfőnök, Bakonyi Károly az osztályokat névsor szerint szólította fel életútjuk felvázolására. Majd hallottuk tanáraink beszámolóit és kedves anekdotáikat is. A két óra hosszat tartó kis beszámolókból egyéni sorsok, a közös történelem eseményei peregtek le előttünk.

A találkozó ünnepi ebéddel zárult a gimnázium éttermében, ahol csoportokban folytatódott a beszélgetés késő délutánig. Rendhagyó és egyben hagyományteremtő volt ez az összejövetel, mert most már sorban jönnek az 50 éves találkozók.

Fonyód, 2015. április 20.     Mezei István (egy volt diák a 44 megjelent közül)