Beszámolóból: Közhasznú tevékenység bemutatása

Szociális tevékenység: Az egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan, 2016. április 30-án  három tehetséges, szociálisan rászoruló gimnáziumi tanulót segített 50-50 ezer Ft összeggel, továbbá 100 e Ft-tal járultunk hozzá a gimnázium eszközállományának bővítéséhez.

Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztő tevékenység: Családtörténeti kutatás témában szerveztünk programot. A jelenlegi és a volt diákok megismerkedtek a  családfakészítéssel, a családfa modellekkel, és egy helytörténeti kutató munkájával.  A  beszélgetések, a múlt utáni érdeklődés erősíti a közösségi identitást, a családi összetartozást. A „Lengyeltóti 900 éves” ünnepségen hallhattunk a képeslapok történetéről, a helytörténeti kutatások jelentőségéről, az iskolatörténetről és egy kisváros fejlődéséről.  A családtörténeti pályázatra beérkezett írásokból felidéződött a múlt, egy osztályközösség, egy-egy család életén keresztül a társadalmi, történelmi eseményekre is ráláthattunk. Bekapcsolódtunk a különböző ismeretterjesztő, hagyományőrző rendezvényekbe.

Kulturális tevékenység:A volt diákokkal és a jelenlegi diákokkal a gimnázium Mátyás napi rendezvényén találkoztunk. az ünnepi műsor mindig színvonalas.  A kistérség hagyományőrző rendezvényein mindig részt veszünk, pl. a buzsáki Pünkösdölőn,  a „Megyünk Gyugyra búcsúra” rendezvényen, a Lengyeltóti Diófesztiválon,  a Somogyvári Szent László napokon.  A Fonyódi múzeum és a Feng Shui Galéria  kiállításain rendszeresen  részt veszünk.. A nyári találkozón a gimnázium vízitelepén közös főzéssel, sport- és kulturális programokkal töltöttük a napot. Szeptemberben Badacsonyba kirándultunk, ahol a színpompás felvonulásban gyönyörködtünk. Részt vettünk a Kultúra Napja rendezvényein. Nyolcadik alkalommal  rendeztük meg az „Ifjú- és Öregdiákok” kiállítást, ahol szép számmal mutatták be alkotásaikat a jelenlegi és a volt diákok.

Környezetvédelmi tevékenység:  A Balaton és környezetének védelméhez különböző programokon, kampányokon, előadásokon való részvétellel járultunk hozzá. A Víz világnapja rendezvényein, a Föld napján, a Madarak és fák napi játékos vetélkedőn, majd  madármegfigyelő, csillagnéző sétán  működtünk közre, madárgyűrűzésen vettünk részt. Cserkúton a helyben készült termékekkel ismerkedtünk, minden étel, ital a környékbeli gazdálkodók termékei, felhasználva a környezet növényeit, virágait is. Itt valóban környezettudatosan élnek az emberek.

Az Elnökség az eltelt időszakot eredményesnek értékeli. A szervezési feladatokat sikeresen megoldotta, a kitűzött célokat teljesítette. A közhasznú tevékenység célcsoportja: tanulók és öregdiákok. A közhasznú tevékenységből részesülök száma: 200 fő.