Az egyesület 2004. január 17-én alakult, az 1968-ban végzett 4.a osztály volt diákjai közreműködésével. A Somogy Megyei Bíróság 2957. sorszám alatt jegyezte be közhasznú szervezetként. A szervezési feladatokat követően 2004. október 30-án  volt az első közgyűlés, ahol a megjelent tagság elfogadta a Közhasznúsági jelentést és a Számviteli beszámolót. Megbeszélésre került a gimnázium diákjai számára történő Pályázati kiírás, a diákok és a gimnázium anyagi támogatásának összege. 

2005. februárban a gimnázium Mátyás napi ünnepségén került átadásra 25-25 ezer forint egy gimnazista és egy szakközépiskolás tanuló részére, akiket az iskola tantestülete kiváló tanulmányi eredményük és hátrányos szociális helyzetük miatt javasolt erre a támogatásra. Az iskola eszközállományának bővítéséhez 30 ezer forinttal járultunk hozzá. Júniusban Somogyváron bekapcsolódtunk a Szent László Napok programjába. Augusztusban Budapesten találkoztunk, ahol Pauza László mutatta be a Múzeum hajót és nagyon érdekes előadást tartott a hajózásról, a hajókról, a saját hajóskapitányi munkájáról. Ezt követően a Várban levő kézművesek kiállítását néztük meg.   Októberben tartottuk meg az éves közgyűlést Fonyódon.Az elnök és a gazdasági vezető beszámolóját a résztvevők elfogadták. Sándor Imre titkár sportbeli elfoglaltsága miatt, Szente Ferencné elnökségi tag családi elfoglaltságai miatt mondott le. A közgyűlés Nagy Györgyöt titkárnak, Perényi Csabáné Sárffy Gabriellát elnökségi tagnak választotta. Mindketten 1965-ben az első érettségizők között voltak. A közgyűlés után Badacsonyba mentünk hajóval, ahol vidáman töltöttük el a délutánt. A programok jó hangulatáért köszönet illeti Fábián Lászlóné Horváth Máriát, Pauza Lászlót és Bálint Lehel tanár urat.

A tagok száma 2005. december 31-én 137 fő volt. Az egyesületnek 2005. január elsején 83 540 forintja volt, év végén pedig 169 368 Ft. A Fonyódi Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre közhasznú szervezet közhasznú feladatainak ellátásához csak a tagok által befizetett tagdíjak összegét használta fel, más forrásból bevétele nem volt. Az egyesület tisztségviselői nem kapnak semmiféle juttatást, munkájukat önzetlenül végzik.

2006. februárban a Mátyás napon a gimnázium tantestületének javaslata alapján egy gimnazista és egy szakközépiskolás tanuló nyerte el az "Öregdiákok" 35- 35 ezer forintos támogatását. Mindketten 12. osztályosok, tehetséges és kiváló tanulók. A gimnázium alapítványának számlájára 50 000 forintot utaltunk át eszközökre. Májusban  Pécsett volt a közgyűlés, ahol elfogadásra került a közhasznúsági jelentést és a számviteli beszámoló. Meghallgattuk a Természetvédelem a Mecseken című előadást, majd sétáltunk a  Pintér kertben és a Tettyén.  A szervezésért köszönet illeti Dr. Iványi Ildikót. Júniusban Somogyváron, októberben Fonyódon találkoztunk, majd Badacsonyba kirándultunk.

2007. februárban a Mátyás napi ünnepségen került átadásra 3 tehetséges, szerény anyagi körülmények között élő 12. évfolyamos tanulónak 50-50 ezer Ft támogatás, valamint 100 ezer forint az iskolának egy digitális fényképezőgép vásárlására. Az ünnepséget követően került sor a közgyűlésre, ahol a tagság elfogadta a 2006. évről szóló Közhasznúsági jelentést és a Számviteli beszámolót. Júniusban ismét Somogyváron, októberben pedig Fonyódon tartottunk találkozót, majd Badacsonyba kirándultunk. A szervezésben Frank Sándor, illetve Pauza László segített. Egyesületünk alapító tagja lett a dél-balatoni helyi LEADER közösségnek. 2007. januárban az induló tőkénk 334. 897 Ft volt, december 31-én az egyesület vagyona 397. 698 Ft volt. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult az egyesület céljainak megvalósításához. Külön köszönet Schneerné Kasza Évának és Gyorgyevitsné Ferenczi Katalinnak, akik jelentős összeggel támogatták az egyesületet.  Az adó 1% felajánlásából összegyűlt 52 149 Ft a gimnázium alapítványának a számlájára került tanulmányi versenyek rendezésére.

A tagság létszáma 2007. december 31-én 213 fő. Fájó szívvel vettünk örök búcsút Németh Márta tagunktól, aki kezdetektől segítette az egyesület munkáját.

 2008. februárban Fonyódon részt vettünk a gimnázium Mátyás napi koszorúzásán, majd az  iskolai ünnepségen, ahol Németh Julianna elnök elmondta, hogy az Öregdiák egyesület négy éve alakult, jelenleg 214 tagja van. Az öregdiákok egyesületének létrejötte azt mutatja,  hogy ennek az iskolának nagy a megtartó ereje. Több mint 40 év telt el azóta, hogy először érettségiztek diákok e falak között, és azok a volt diákok is még mindig ide akarnak tartozni, kötődnek  az alma materhez, a régi diáktársakhoz. Fontosnak tartják, hogy segítsék, támogassák az itt folyó munkát, hogy kifejezésre juttassák, itt olyan útravalót kaptak, amely segítette őket életük során, úgy a magánéletben, mint a munkájukban. A gimnázium 3 tanulójának adtunk át  50-50 ezer forintot, valamint 100 000 forintot az iskolának eszközt vásárlására.Az ünnepség után tartottuk meg éves rendes közgyűlésünket, ahol elfogadásra került a 2007. évről szóló Közhasznúsági jelentés és a Számviteli beszámoló. Dr. Havranek Lászlóné és Göndöcz István volt tanáraink, akik  sokat tettek a gimnáziumért és  programjainkon részt vettek, az egyesület tiszteletbeli tagjai lettek. Áprilisban részt vettünk a gimnázium Alapítványi koncertjén, ezzel  segítettük a tanulók Művészeti Könyvének a megjelenését. A fonyódi séta, amelyet Csutorás Ágnes  szervezett május 31-én,  nagyon jól sikerült. Júniusban Somogyváron, júliusban a Nezde hegyi Szkíta Golgotán találkoztunk. Október 4-én, bár esett az eső, a bátrabbak mégis átmentek  hajóval Badacsonyba, és nem bánták meg, mert igazi kellemes kiránduló idő volt. A Fonyódra való visszaérkezés után a gimnáziumban folytatták a nosztalgiázást, ahol már 36 főre gyarapodott a résztvevők száma. A Múzeumban megnézték a látnivalókat, majd az alapító osztály ünnepelte meg a 40. éves  érettségi találkozóját.

2009. február 27-én az egyesület tagjai részt vettek a gimnázium Mátyás napi koszorúzásán, majd az iskolai ünnepségen. A tanulók által bemutatott vásári komédia után a kórus következett,  majd az igazgatónő köszöntője hangzott el. Ezt követően Németh Julianna elnök üdvözölte a megjelenteket, majd az iwiwről letöltött véleményekből olvasott fel, amelyeket a volt diákok írtak a fonyódi gimnáziumról: pl.: „Szuper 4 év volt, szuper összetartó osztály, kiváló tanárok, szép iskola. Nekem borzasztóan hiányzik, szívesen visszapörgetném az időt.”

„ Imádtam azt a bizonyos 4 évet. Nekem csak jó élményeim vannak." „Nagyon tartalmas, szép évem volt a gimiben töltött négy  év! Göndöcz tanár matek órán (is) fölolvasott Az ember  tragédiájából, de énekeltünk, kirándultunk, táboroztunk, fényképeztünk, építkeztünk, és nem mellesleg sokat dolgoztunk a szőlőben! De más tanárok is hatottak  rám pl. a "félelmetes" Olivér - (történelem szakos lettem!), de magyarból Bálint Lehel  tanár úr hatására (is) felvételiztem magyarból könyvtár  szakra. Köszönet nekik!”

„Életem legszebb 4 évét töltöttem a Karikásban és kollégiumában. A kollégiumi rendezvények, az Őszi szüretek, diri választások, bambergi nyaralások emléke élénken él bennem. A kollégium volt a második otthonom, tanáraim a szüleim, a társaim a testvéreim. Nekem csak szép emlékem van a 85-89-ig tartó időszakról. Bárcsak visszaforgathatnám az idő kerekét! A szívem mélyén egy kicsit fonyódi lány vagyok, és ma is büszke iskolámra, tanáraimra. Köszönet mindenkinek a sok szép emlékért és a tudásért!”

„Kedves volt és leendő Iskolatársaim ! 35 éve, hogy kiléptem a "Karikás" kapuján, de sohasem lépek ki annak a GIMNÁZIUM-nak a szellemiségéből ! Mindenkinek azt kívánom, aki tanulni, tudni akar és emberségből is kíván meríteni, találja meg azt, amit én megtaláltam ott a "Karikásban". Szeretettel és tisztelettel gondolok tanáraimra és örömmel idézgetem fel a társaimmal eltöltött évek apró-cseprő diákélményeit.”

Majd átadásra került az egyesület által kiírt pályázat  3 nyertes tanulójának  50-50 ezer forintot. A tanulóknak pedig használtra 4 CD-s magnót 100 000 Ft értékben.A gimnázium könyvtárának 59 990 Ft értékben ismeretterjesztő könyveket adtak át, amelyet a SZJA1%-ból vásárolt az egyesület. Az ünnepség után következett az éves rendes közgyűlés, ahol a 2008. évről szóló Közhasznúsági jelentést és a Számviteli beszámolót fogadták e, majd az Alapszabály módosítását.

 Június 6-án  Keszthelyen volt találkozó, ahol Simon Istvánné Wéber Ilona  egyesületi tag vendégül látott bennünket, majd Wéber Éva mutatta be a város látnivalóit. Június 27-én Somogyvár-Kupaváron megtekintettük a Romokat, majd nagy sétát tettünk a Szentesica forráshoz.

Augusztus 27-én  Bálint Lehel tanárunk,igazgatónk, tiszteletbeli tagunk hamvasztás utáni búcsúztatóján vettünk részt, november 4-én pedig Fenyvesi Istvánné Tüttő Rózsától vettünk fájó szívvel örök búcsút.

Szeptember 13-án  Badacsonyba kirándultunk. A szervezésben, mint minden évben,  Pauza László tagtársunk, hajóskapitány segített. December 11-én a Fonyódi Múzeumban rendeztük meg első ízben az „Alkotó Öregdiákok” műsoros délutánt és kiállítást. A mai gimnazisták műsora után Gyócsi László író bemutatta könyveit.  Ezt követően Ángyán Veronika énekelt három gyönyörű dalt.  A fiatal korosztályt György Katalin képviselte, aki saját versét küldte el.