Az egyesület tíz évvel ezelőtt, 2004-ben alakult. Legfőbb célja, hogy anyagi erőforrásokat gyűjtsön a gimnáziumnak és tanulóknak, valamint lehetőséget teremtsen a volt diákoknak az iskolával és az egymással való kapcsolattartáshoz. Felvállalta a szűkebb haza, a szülőhely történelmi, kulturális és környezeti értékeinek ápolását, védelmét is. Az elmúlt évtized azt bizonyítja, hogy az egykori osztály-, vagy évfolyamtársaknak, a mai „öregdiákoknak” igényük van arra, hogy legyen egy olyan civil közösségük, amelynek keretén belül rendszeresen találkozzanak egymással és felelevenítsék a diákéveket, megismerjék egymás jelenlegi helyzetét. Az egy iskolából, évfolyamból, osztályból kikerült diákoknak vannak közös élményeik, s a közös szellemi gyökerek folytán szoros kötődésben élnek a tanulmányaik elvégzése után is, mondhatni, évtizedeken átívelve ápolják a barátságokat. Szívükben, lelkükben megőrizték és gyakran felidézik azt a négy évet, amit együtt töltöttek jóban és rosszban. Az egymástól kapott erő, mely több éven át összetartotta a diákokat, nem múlik el, folyamatosan létezik.

Az egyesület 200 fős tagsága tíz év alatt több mint 2 millió forinttal segítette a diákokat, illetve az iskola eszközbeszerzését. 27 tehetséges tanulót támogatott összesen 1. 280. 000 Ft-tal, a gimnáziumot pedig 876.170 Ft-tal. A gimnázium Mátyás napi rendezvényén és a ballagáson minden évben részt vesznek a volt diákok. Az érdekes városnéző sétákon, a jókedvű közös főzéseken, a sokszínű kiállításokon, a különböző rendezvényeken és a rendszeres badacsonyi kirándulásokon még jobban összekovácsolódott a csapat.

Az „Alma mater” eredményei, melyet az oktatás- nevelés terén elér, nemcsak a végzett tanulók sorsának sikeresebb vagy kevésbé sikeres alakulásában mutatkoznak meg. Fontos az is, amely egyben visszacsatolást is jelent, hogy a volt diákok mennyire „ emelik az iskola fényét”. Az egyesület munkájának eredményessége nem csak az egykori diákokon múlik, ehhez a mindenkori iskolavezetés fogadókészségére is szükség van, itt még vannak tennivalók. Fontos lenne, hogy az „öregdiákok” szívesen látott vendégei legyenek az iskolának, közreműködésükre számítson az iskolavezetés!

Fonyód, 2014. május 22.                                            Németh Julianna elnök