Harmath Gyula, a fonyódi Mátyás Király Gimnázium volt testnevelő tanára Balatonbogláron született, 1939. szeptember 6-án. Általános iskolai tanulmányait Balatonbogláron, a középiskolát Siófokon végezte. 1958-ban nyert felvételt a Testnevelési Főiskolára, amit 1962-ben fejezett be. A TF elvégzése után 1962-ben, egy évvel az iskola születése után került Fonyódra, ahol a gimnázium testnevelő tanárává nevezték ki. Innen ment nyugdíjba 2002 januárjában.

Édesapja, Harmath Lajos – a balatonboglári tenisz megalapítója – teniszimádata miatt hat éves korában kezdett teniszt tanulni. Teniszpályafutása eredményesnek mondható. 1957-ben ifjúsági vidékbajnokságot nyert, az országos bajnokságon második helyezést ért el, és így az 1958-as ranglistán első helyezett lett. 1957-től 1959 végéig a magyar utánpótlás (Galea) válogatott tagja volt. Teniszben kilenc magyar főiskolai bajnoki címmel rendelkezik. Főiskolai évei alatt egy évig NB I-ben kosárlabdázott és tagja volt a TFSE NB III-as labdarúgó csapatának.

A fonyódi gimnáziumhoz kerülve ki kellett alakítani az iskola sportprofilját. Harmath Gyula a mostani kesztyűgyárban kezdett tanítani, ahol akkor két második és három első osztály működött, ő pedig rögtön osztályfőnök lett. A jelenlegi iskola épületébe 1963-ban került, ami akkor még jóval kisebb volt, de ezt már a sajátjuknak érezhették.
A gimnázium sportkörét 1964. október 16-án alapították meg. Ennek a sportkörnek, nyugdíjba vonulásáig elnöke volt.

A sportkör női kézilabda csapata 1965-ben megyei középiskolai bajnokságot nyert. Ebben az évben a fiú tornászcsapat is első lett, amit utána még négy éven keresztül megismételt. A tornászok legjobb eredménye az 1967-1968-ban a szekszárdi területi döntőn elért harmadik hely. 1968-ban megyei középiskolás labdarúgó bajnokságot nyertek. A leánycsapat kosárlabdában is jeleskedett: 1965-ben második, 1968-ban I. és II. korcsoportban is első helyezést értek el. A II. korcsoport pécsi területi döntőjén harmadik helyezettek lettek. Ezek után a csapat mindkét korosztályban első helyezést ért el, egészen 1974-ig.

Ezeket az eredményeket azért tudták elérni, mert a Fonyódi Petőfi SK színeiben NB III-ban játszott a csapat, és szinte mindig az első öt között szerepelt. 1974-ben két évig NB II-ben szerepeltek. Sokat köszönhettek a Petőfi SK elnökének, Zákányi Kálmán bácsinak, aki az anyagi javakat előteremtve, szinte minden mérkőzésre elment. Hazai mérkőzéseiket közel 200 néző előtt játszották. Legjobb középiskolai eredményüket 1972-ben érték el, az országos döntőben elért ötödik helyezésükkel. Atlétikában komolyabb eredményeket 1971 után szereztek, amikor id. Lehel László, majd később Fertői Pál testnevelő tanárok az iskolához kerültek. Harmath Gyula az ugrókkal foglalkozott (magas-, távol és hármasugrók). Ezután a megyei középiskolai bajnokságok összetett pontversenyeit húsz évig folyamatosan a gimnázium nyerte. Egyéni országos bajnok lett Lenger András száz és kétszáz méteres síkfutásban. június 4-én a fiú magasugró csapat magyar diákolimpiai bajnokságot nyert 183,75 cm-es eredménnyel.

Iskolánk atlétája volt Vass Márta, aki 1990 és 1993 között minden évben megnyerte a Bécs-Budapest szuper maratont. Leány kézilabda csapattal 1981-től kezdve foglalkoztak Kocsis Géza kézilabdaedzővel közösen. Megyei középiskolai bajnokságot nyolc alkalommal nyertek. 1992-ben ötödik helyezést, 1993-ban pedig nyolcadik helyezést értek el az országos döntőben. A kézilabdacsapat a Petőfi SK színeiben NB II-ben nyolc évig, míg NB I/B-ben két évig szerepelt. Az 1995-1996-os évben az NB I/B-ben nyolcadik helyezést értek el.

1984 óta Harmath Gyula senior teniszversenyeken indul. Sok kisebb verseny után nagy veterán versenyt is nyert, egyéniben és párosban is. Ilyen például a keszthelyi nemzetközi, a vidékbajnokság, a szombathelyi és a balatonboglári versenyek.

A tanár úr pedagógiai mottója, hogy szeretni kell a gyerekeket, mert csak úgy érdemes tanítani, de úgy látja, hogy a mostani liberális tanításba nehezen tudna beilleszkedni, mert bár imádta a gyerekeket, de nagyon kemény volt, és őszintén megmondta a véleményét. A jelenlegi tantestületben hat-nyolc olyan tanár van, aki tanítványa volt: osztályfőnöke volt Györe Szilviának és Babina Editnek, ezenkívül tanította Lehel Lászlót és Erdei Barnabást.

Megkérdeztem Varga Sámuelné tanárnőt, hogyan emlékszik vissza a tanár úrra.

Mi az első emléke Harmath Gyula tanár úrról?
Diákként az osztályunkban a kosárlabdás lányokat oktatta, számukra tartott edzést. Amikor később tanítani kezdtem, 1986-ban, pár évig együtt dolgoztunk Hari bácsival. Nagyon jókedvű, vidám, pozitív ember. Sokat viccelődik, és mindig van egy-két jó szava indenkihez.

Milyen kapcsolata volt a diákokkal?
Mindig nagyon jó volt velük a viszonya, szívesen és szeretettel beszélnek a tanár úrról.

Negyvenéves munkáját 2014. február 21-én Életmű-díjjal jutalmazták. Ez úton is gratulálunk a tanár úrnak!

Perusza Eszter, 10. A