Tárgy: 2014. évi Egyszerűsített éves beszámoló és közhasznúsági melléklet.

Jelen: A jegyzőkönyv mellékleteként csatolt jelenléti ív szerint 30 fő, ebből 22 rendes tag, 6 pártoló tag, 2 vendég.

Adatok:    A társadalmi szervezet neve: Fonyódi Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre

Törvényszék: Kaposvári Törvényszék. Megyei nyilvántartási száma: 14-1-2957 ,

országos azonosító: 70431 / 2004,    Alapítás éve: 2004, székhelye: 8640 Fonyód, Rózsa u 12.

Hivatalos képviselőjének neve: Németh Julianna, 1144 Budapest, Szentmihályi út 12-14.

   Bejegyző határozat száma: Pk. 60015/2004/2, 2004. 02.12.,    Adószáma:18778232-1-14,  

Célja szerinti besorolás: egyéb,   közhasznúsági fokozata: nem közhasznú

2014-ben végzett alapcél szerinti tevékenység bemutatása

 Februárban részt vettünk a Mátyás napi megemlékezésen. A gimnázium által adományozott „Pro scola” kitüntetést Németh Julianna, az egyesület elnöke vehette át. Nagyon megtisztelő, hogy az egyesület munkáját elismerésre méltónak találták.

Április 26-án a gimnázium ballagási ünnepségén három tehetséges, hátrányos helyzetű tanuló kapta meg a „Fonyódi Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre” Díjat emléklappal és a vele járó 50-50 e Ft-t.

 Mivel a gimnázium alapítványának 2013-ban eszközvásárlásra adott 100 e Ft felhasználásáról többszöri kérésre sem kapott az egyesület visszajelzést, sem számlamásolatot, továbbá az egyesület gyenge anyagi helyzete miatt a 100 e Ft adományozása közgyűlési határozattal elhalasztásra került.

 A 10. éves rendes közgyűlést is április 26-án tartottuk meg. Első alkalom volt, hogy a gimnázium önkéntesei rendezték be a termet és színvonalas műsort adtak. Levélben megkerestünk négy volt diákot, akik 2005-ben illetve 2006-ban kapták meg az egyesület anyagi támogatását. Hosszú Csilla személyesen számolt be életének eddigi alakulásáról, tanári diplomát szerzett és jelenleg Balatonszemesen tanít. Mátyás Szidónia levélben írta meg, hogy megkezdte egyetemi tanulmányait, de abbahagyta, és kozmetikus képesítést szerzett, majd szakmával a kezében szerzett gyógypedagógiai tanári diplomát, a tanításba is belekóstolt, de végül mégis a kozmetikusság mellett döntött. Zsédely Kata szintén levelet írt, ő az egyetemen informatikus szakon végzett, de jelenleg is tanul pénzügy-számviteli szakon.

 A közgyűlésen a Közhasznúsági jelentés, a Számviteli beszámoló és a módosított Alapszabály került elfogadásra. A közgyűlés megszavazta, hogy az egyesület közhasznú státusza ne kerüljön megújításra.

A vezetőség megbízatása lejárt, ezért vezetőségválasztás is történt. A közgyűlés újra megválasztotta az eddigi vezetőséget, így az egyesült elnöke Németh Julianna, titkára Fábián Lászlóné, az elnökség tagja Ángyán Veronika, Dornerné Kiss Mária és Pál Lajosné.

A tantestület úgy döntött, hogy Lehel László tanárt, aki egyben az egyesület tagja is, bízza meg az egyesület és a gimnázium közötti a kapcsolattartással, de ez az eddigi tapasztalatoknak megfelelően nem járt sikerrel. Ugyanígy sikertelen volt a tagtoborzás is a gimnázium részéről, bár mindig kapunk ígéretet.

A nyári találkozó augusztus 2-án a Gimnázium Vízitelepén nagyon jó hangulatban telt el. Megtartottuk a rendkívüli közgyűlésünket, amelynek fő napirendi pontja a 2014. március 15. napjától hatályba lépett 2013. évi V. törvényre - Polgári Törvénykönyv - figyelemmel módosításokat kell elvégezni az Alapszabályban. Az alapszabályban történt módosítások jogerőre emelkedtek 2014. nov. 4-én, a közhasznúsági státuszunkat törölték.

 Szeptember 14-én a hagyományos hajókirándulás Badacsonyba szintén jól sikerült, köszönjük Pauza László segítségét.

Novemberben 7-én a Mátyás király gimnáziumban került sor az „Alkotó Öregdiákok” összejövetelre. Első alkalommal rendeztek közös kiállítást a jelenlegi és a volt diákok. Nagyon nagy sikere volt a közös rendezvénynek, köszönet illeti Lengyel Zsüliett tanárnőt, akinek a tárlat összeállításában, esztétikai összerendezésében kiemelt szerepe volt. A 13 diák és 18 volt diák alkotásai sokfélék voltak: fotók, rajzok, festmények, gyöngyös ékszerek, változatos módszerrel készült kézimunkák. Kb. 80 fő volt jelen, de a következő napokban az iskola diákjai is megtekintették a kiállítást. Gyócsi László író, az egyesület tagja bemutatta könyveit.

 A Balaton és környezetének védelméhez különböző programokon, kampányokon, előadásokon való részvétellel járultunk hozzá. A Víz világnapja rendezvényein, a Föld napján, a Madarak és fák napi vetélkedőn, madárgyűrűzésen, madármegfigyelő sétán működtünk közre. November 19-én részt vettünk a Fenntarthatósági csúcs konferencián.

 Köszönjük Fejes Anikó tanárnőnek, hogy a rendezvényekről cikket ír és azok megjelennek a Somogyi Hírlapban vagy a Fonyódi Hírmondóban, ezzel is népszerűsítve a gimnáziumot és az egyesületünket. A Fonyódi Hírmondóban az egyesület tíz évét összefoglaló cikk jelent meg.

 Az egyesület vezetősége öt főből áll, rendszeresen tartottunk elnökségi üléseket. További 20 fő az, akire a szervezési feladatokban számítani lehetett. A rendezvényeinken bárki részt vehetett.

  1. december 31-én 192 tagunk volt, ebből 13 pártoló és 2 tiszteletbeli tag. 9 új belépő volt 2014-ben: Jeszenszky Judit pártoló, Haszon Zsolt, Pintér Csabáné (1967), Szilasi Gábor (1966), Mezei István (1965), Belkó Katalin pártoló, Kruppai Annamária (1973), Szabó Imre pártoló, Tóth Zsuzsanna (1971). Az év során 3 főnek tagdíjfizetés elmaradása miatt, két főnek saját kérésére szűnt meg a tagsági viszonya, két tagtársunktól, sajnos, végső búcsút vettünk (Györe Ferenc, Kutnyánszky Ernőné Mérai Margit.)

Működési és szakmai pályázatot készítettünk 2014. évre, de sajnos nem kaptunk támogatást, a szakmai pályázatunk a várólista 35. helyén állt, de nem történt előrelépés a listán.

Köszönjük mindazoknak, akik felajánlották adójuk 1 %-át, ami 42. 807 Ft volt, ezt cél szerinti tevékenységre fordítottuk, nevezetesen az Alkotó Öregdiákok összejövetel szervezésére.

 Hivatalosan is nyilvántartásba kerültünk, mint önkénteseket fogadó szervezet.

Számviteli beszámoló ismertetése, elfogadása (2014. év)

  • Az egyszerűsített éves beszámoló mérlege

Befektetett eszközök:        

26 e Ft

Immateriális javak

 

Tárgyi eszközök:            

 

Befektetett pénzügyi eszközök

26 e Ft

Forgóeszközök:                

232 e Ft

Készletek

 

Követelések

 

Értékpapírok

 

Pénzeszközök

232 e Ft

Eszközök(aktívák) összesen:          

258 e Ft

Saját tőke:                        

254 e Ft

Induló tőke:                          

 

Tőkeváltozás:                    

270 e Ft

Lekötött tartalék

 

Tárgyévi eredmény alaptevékenységből

-16 e Ft

Tartalékok

 

Kötelezettségek (rövid lejáratú):                    

4 e Ft

Források (passzívák) összesen:        

258 e Ft

 

A közgyűlés az éves beszámolót egyhangúlag elfogadta.

A részletesebb beszámoló megtalálható:  http://fonyodioregdiak.blog.h

Egyéb aktualitások

Új belépők 2015-ben: Major Sándor, Hajduné Csutorás Éva, Ábrahám Ibolya rendes tagok és Darázs József, Dorner László, Földes Béláné pártoló tagok.

Az elnök kérte a tagságot, hogy segítsetek a tagszervezésben, mert pl. 2015-ben 8 tagnak szűnt meg a tagsága tagdíjfizetés elmulasztása miatt, egy fő kilépett (Galsi György tanár), és sajnos egy fő elhalálozott (Temesfalvy János) Volt tanáraink közül ketten haltak meg: (Kitlinger Géza, Hermann Mária)

Egy perces néma felállással emlékeztünk volt diáktársunkra és volt tanárainkra.

 A 2011-es NCA pályázatunk beszámolóját elfogadták és lezárták. A 2013. évi NEA pályázat pénzügyi és szakmai beszámolóját elkészítettük, beküldtük. Ismét írtunk szakmai pályázatot, 700 e Ft-t kértünk működésre (posta, könyvelő, rendezvények), bízunk benne, hogy talán most kapunk támogatást.

 2015-ben is három kiváló, szociálisan hátrányos helyzetű diák kapja meg a „Fonyódi Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre” Díjat és a vele járó 50. 000 Ft-os pénzjutalmat: Szalay Eszter, kiváló tanulmányi munkájáért, tanulmányi versenyeken való eredményes szerepléséért, az iskolai közösségért végzett tevékenységéért, Proity Luca, kiváló tanulmányi munkájáért, a diákszínpad és a fuvolatrió tagjaként való eredményes szerepléséért, az iskolai közösségért végzett kimagasló tevékenységéért, Turóczy Tímea, kiváló tanulmányi munkájáért, az iskolai közösségért végzett tevékenységéért.

 Fehérvári Brigitta, aki 2007-ben kapott támogatást az egyesületünktől személyesen nem tudott eljönni a közgyűlésre, a következőket írta életének alakulásáról: „ Az érettségi után 2007-ben egy sikeres alkalmassági vizsga után felvettek a Pollack Mihály Műszaki és Informatika Karára, építészmérnök szakra. Az első három hónap után rájöttem, hogy nem lesz olyan egyszerű ez a főiskola, mint ahogy képzeltem. 2012. februárjában végeztem az alapképzéssel. Kemény munka és sok álmatlan éjszaka fűződik ezekhez az évekhez! Ezután a mesterképzéssel folytattam a tanulmányaimat, amelyet 2014-ben fejeztem be. Sok irodában megfordultam, voltam szakmai gyakorlaton pécsi, siófoki és marcali tervező irodában. Jelenleg Marcaliban dolgozom építészmérnökként. Szeretném megköszönni a fonyódi tanáraimnak, hogy támogattak és biztattak abban, hogy elérjem céljaimat. Üdvözlettel: Fehérvári Brigitta”

A közgyűlés után résztvettünk a gimnázium ballagási ünnepségén.